Mamei îi plăcea grădinăritul.
Ar fi fost în
stare să petreacă
toată ziua printre straturile
de roșii, ceapă, ardei,
castraveți și vinete,
fără să-i fie foame sau
sete și fără
să obosească.
Se trezea
dimineața, pregătea micul-dejun
pentru ea și
pentru tata și
apoi pleca în
grădină. Rămânea tata
să deretice prin casă,
să pună rufele la spălat, să le întindă
afară,
în bătaia soarelui
și a vântului
și chiar să
gătească pentru prânz. Nu mai risca să
o lase pe mama să
gătească. De vreo
câteva ori, mama
a pus oala la
fiert, pe aragaz,
și a plecat în grădină.
-
Mă
duc doar să
văd ce s-a mai copt pe vrej, zicea
ea, cu aerul
ei cel mai
nevinovat. Și dusă
era. În urma ei,
tata trebuia să intre
în bucătărie echipat ca
un pompier, să
oprească aragazul, să deschidă geamurile și să o ia de
la capăt cu
gătitul, că altfel
nu ar fi
avut ce să mănânce.
Cât despre oale ... aveau berechet
de schimb pentru
câini și găini!
Toamna, mama punea conserve.
Ar fi mai simplu să enumăr ce
nu făcea, pentru că
existau foarte puține
lucruri care nu
se aflau pe
lista ei. Și
nu făcea câte
un pic din
fiecare, nu, ferit-a
Sfântul! O porție
pentru ea, una
pentru mine, una
pentru fratele meu și
una pentru fiică-mea, că, de,
se mutase și ea la casa
ei și cine
să-i facă, dacă nu
bunica?
De când a plecat
mama, însă, mi
s-a dus și
mie domnia. Nu mai
pot
aștepta să-mi vină toate de-a
gata, de-acum trebuie
să le fac
singură, cu deosebirea
că mama stătea la țară, iar
toate ingredientele ei proveneau din grădina din
spatele casei, crescute
și îngrijite cu
dragoste, cu căldura sufletului
ei și grija
ei pentru sănătatea
și bunăstarea noastră.
Ingredientele mele
...
ca la fiecare dintre
noi, achiziționate de
pe piață, de la
producătorii locali, în
speranța reînvierii și
păstrării gustului bun, de-acasă, de la mama.
Am descoperit
de curând Băcănia
Tei. Și pe
tanti Gica, și pe gospodarii
din Mihăilești, Buzău și
a lor Cooperativă
Agricolă. Numitorul lor
comun? Grija pentru
păstrarea rețetelor tradiționale
românești, încurajarea consumului
de alimente sănătoase
și naturale și
economisirea timpului alocat gătitului
de către fiecare
dintre noi. Plus, Băcănia
Tei, care comercializează produsele
lor.
Să fim serioși, cui nu i-ar plăcea să
mănânce numai legume de la țară, un pui
crescut natural sau mezeluri naturale?
Să o luăm, totuși, cu începutul. Am comandat de la Băcănia Tei câteva produse, pentru degustare, evident. Din păcate pentru noi, cei din provincie, nu se pot livra, încă, decât produsele neperisabile, cum ar fi cele din categoriile Cămară, Dulciuri și snacks și Băuturi. Încă. Dar eu sunt optimistă și aștept momentul potrivit pentru o brânză de oi maturată de Mihăilești. Deocamdată, am primit și am savurat deliciosul sos Vraja Busuiocului - iuțel, sos la flacără din ardei copt și suc de roșii, sos la flacără - iuțel și ... mi-e rușine să recunosc, dulceață de smochine cu miez de nucă.
Am
atârnat în cui
puiul meu de diabet
pe care mă
chinui să-l combat
de câteva luni
și am gustat dulceața.
Timp de o săptămână.
În fiecare zi. Câte un
pic, amăgindu-mă cu
speranța că nu
se va cunoaște duminică, pe glucometru. S-a
cunoscut! Dar și
dulceața s-a terminat
și pot să
vă spun cu
mâna pe inimă
că a fost
perfectă.
Duminica este ziua
meselor în familie. Duminica
gătim ceva bun,
ceva ușor, ceva nou.
Așa că, în această duminică,
meniul nostru s-a
bazat pe sosurile
comandate.
Aripioarele mele dulci-picante
s-au terminat imediat.
Adică, mă întreb încă
dacă au fost cu
adevărat sau numai mi-am închipuit.
Mă alint, stați
liniștiți, că știu
sigur că au
fost, martor fiindu-mi
filmulețul realizat în
colaborare cu adolescentul
din dotarea proprie,
care a fost,
de altfel, și
degustătorul principal.
Mamei îi plăcea
grădinăritul. Îi plăceau
roadele bogate, așteptându-și cuminți, aninate pe
vrej, rândul la cules
și conservare. Mâinile
pricepute ale mamei
făceau minuni cu
fiecare dintre ele.
Mamei, sunt sigură, i-ar
fi plăcut Băcănia
Tei. Sunt sigură
și că ar fi fost
în stare să
facă schimb de rețete,
de sfaturi practice,
de ingrediente secrete, naturale
și sănătoase. Până
la urmă, împărtășeau
același scop: o
alimentație bazată doar
pe ingrediente proaspete
și sănătoase.
Articol scris
pentru SuperBlog 2020!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu