Imaginația mea a
luat-o mereu pe
arătură. Nu a
fost un lucru
rău, dar nici
pe roze nu
am aterizat întotdeauna,
din înaltul fanteziilor
mele. Copil fiind,
citeam tot ce-mi
pica în mână,
iar un cuvânt
nou, necunoscut, era
descifrat, de cele
mai multe ori,
din context. Îl
nimeream, nu-i vorbă,
dar îi și
atribuiam însușiri cam
depărtate de adevărul
gol – goluț.
Spre exemplu,
prin clasa a
șasea ne duce
mama, pe mine
și pe fratele
meu, în vizită,
la niște prieteni
din Dumbrava Sibiului.
Ospitalitatea românului nu
poate fi pusă
la îndoială, așa
că, după ce
ne-am instalat într-o
cameră răcoroasă, cu
scoarțe frumos colorate
pe pereți, vine
gazda și ne
întreabă, pe noi,
copiii:
-
Vă
e foame? Stai
să vă aducă sorica
o cupă de
lapte proaspăt și
o tipsie cu
biscuiți!
M-au copleșit
emoțiile instantaneu la
gândul unei cupe
de aur, cu
picior înalt, ca
la mesele bogate
din povestirile lui Alexandru Mitru
și la o
tipsie, o tavă
mai bine spus,
cel puțin de
argint, cu mânere
de rubin și cu struguri
încrustați cu safire
sculptaţi pe margine.
Și gazda
noastră, femeie vrednică,
ne-a așternut în
față, pe un
ștergar alb, cusut
cu maci pe
mijloc, câte o
cană obișnuită, din ceramică și
o farfurie din
porțelan de Alba - Iulia,
plină ochi cu
biscuiți atunci scoși
din cuptor.
Nu
cred că mai
este cazul să
vă spun că
n-am mâncat niciodată
biscuiți mai amari
și n-am băut
în viața mea lapte
mai searbăd la
gust.
Dar am
învățat că regionalismele noastre
nu au nimic
de-a face cu
vesela și argintăria
folosite de bravii
cavaleri din Evul Mediu.
În China
nu am fost
niciodată, a rămas
un vis neîmplinit
până acum. Dar
am citit, am
văzut în călătorii
virtuale și, mai
ales, mi-am lăsat
inaginația mea zbârnâitoare
să-și facă de
cap. Ţara peisajelor
nemaipomenite, cu un
popor formidabil și
un progres galopant,
peste care civilizația
străveche se suprapune,
luptă pentru supremație și,
uneori, chiar câștigă,
China fascinează şi
seduce, descoperă şi
te descoperă, învaţă
şi te învaţă
despre bucurie, despre
frumos, despre sentimente.
Mâncarea chinezească
aduce consumatorului culoare,
gusturi extreme și
denumiri pitorești și
pline de semnificații. Asta dacă
ai curaj și
răbdare să le
descifrezi, pentru că
la prima audiție,
ți se cam
ridică părul măciucă:
auzi, salată
cu urechi de
lemn. Nu-i de
ajuns că mănânci
urechi, mai sunt
și de lemn,
ca să ai
ce crănțăni până
ce ți se
tocesc măselele!
Urechile de
lemn sunt, de
fapt, niște ciuperci
extrem de bogate
în vitamine, cu
un gust delicat
și delicios. Am
învățat asta pe
propria-mi piele, într-o
seară de vineri,
la restaurantul Wu
Xing. Făceam parte
dintr-o delegație sosită
în capitală pentru
niște contracte deosebit
de importante cu o multinațională. CEO-ul
lor, alias director
general pentru noi,
muritorii de rând,
ne-a invitat la
masă, în restaurantul
lui preferat. Ne-am
dus, ce să
facem! Și a comandat
el și pentru
noi, că și-a
dat seama că
tradiționalul nu
prea mi-e foame
avea de-a face
mai mult cu
necunoștința decât cu
stomacul. Necunoștință de
mâncarea lor, nu
de altceva.
Senin,
binedispus, a dat
meniul de-o parte
și a comandat:
-
Începem
cu o salată
cu urechi de
lemn și terminăm
cu câte o
porție de furnici în
copac! Wu Xing
ştie!
Imaginația
mea deja bătea
la poarta spitalului
de psihiatrie, unde
eram dusă legată
pe targă, urlând
din toți rărunchii
să dea furnicile
jos de pe
mine. Degetele mele
testau, pe furiș, ascuțișul bețișoarelor
de pe masă,
într-o palidă tentativă
de apărare împotriva
furnicilor invadatoare. Iar
salata... o să
mă uit foarte
atentă la directorul
ăsta nebun, să
văd dacă el
mănâncă și urechile
de lemn și,
mai ales, cum
le mănâncă, să
procedez și eu
la fel, să nu mă fac, naibii,
de râs. Și,
în definitiv, ce
sunt eu, carie
sau om?
N-a fost nevoie
de nimic din
toate astea: cine
mai avea timp
să-l urmărească pe director,
atâta timp cât
mai era ceva
în farfurie? Au
fost absolute, perfecte,
delicioase spaghetele de
soia, sosul, carnea
tocată, varza, usturoiul,
ceapa, morcovii și
toate condimentele lor
presărate din belșug.
Și eu care
credeam că am
imaginație?! Păi, din
păcate pentru mine,
eu nu m-aș
fi gândit veci - pururi - amin să
numesc așa un
fel de mâncare,
chiar dacă, uitându-te
bine la el, chiar ți
se pare că bucățelele de
carne se cațără
pe spaghete așa
cum se cațără
insectele mai sus
amintite pe scoarța
copacului.
Chinezii
celebrează viața, bucuria
de a trăi
și de a
fi împreună cu
familia și prietenii
în toate modurile
posibile și cu
orice ocazie. De aici și
denumirile ghidușe ale
mâncărurilor, mulțimea de
mirodenii nu numai
cu gust desăvârșit,
dar și colorate
în fel și
chip, decorurile superbe,
tradițiile păstrate cu
grijă și date
mai departe, spre
știința noilor generații,
ca pe niște
giuvaeruri.
A, da, uitasem
ceva: WU XING
ȘTIE! M-am frământat
toată seara ce-o
fi însemnând, ce uși
ferecate cu nouă
zăvoare deschideau aceste
cuvinte? Ce cufere
cu rețete secrete
antice, legate cu
lanțuri grele și zornăitoare descuiau
aceste vorbe magice?
Și, la ieșirea
din restaurant, mi-am
luat inima în
dinți și l-am
întrebat pe cel
care ne arătase
minunăția mâncărurilor chinezești.
-
Nu-i
niciun secret, este
doar o parolă,
care îți oferă
o reducere de 10%
la meniul comandat!
Imaginația
mea a luat-o
mereu pe arătură!
Articol scris
pentru proba nr.
20, Wu Xing
știe!, SuperBlog 2016.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu