Toată tărășenia a
început odată cu
marea curățenie de Crăciun.
Am scos tot din dulapurile de
bucătărie, mi-am tras taburetul
aproape, m-am așezat
cât am putut
eu de comod
și m-am hlizit
la ele. La
vasele înșirate pe gresie.
-
Ce
faci, dragă, te
muți? mă apostrofează
omul meu.
-
Ai vrea
tu, dar nu-ți
iese. Mă gândeam
că este cazul
să mai renunț
la câteva vechituri
de-astea, să-mi iau
și eu ceva
nou de sărbători.
-
De câte
ori ți-oi fi spus asta,
dar tu nu și nu, că
sunt bune, de
ce să le
aruncăm? De parcă
ar avea suflet
tinichelele astea, așa
te porți cu
ele!
-
Păi au, cum
să nu aibă?
Uite, oala asta
cu fund dublu
am cumpărat-o când
Vlăduț avea patru
luni. Nu mai
aveam în ce să-i
fierbem laptele, mai
știi?
-
Femeie, Vlăduț
are treizeci de
ani!
-
Da, și? Ce, noi
nu mai fierbem
lapte?
-
Nu, că n-o dau
cu tine defel!
Uite, mergem mâine
să cumpărăm tot
ce vrei tu,
cu condiția ca la întoarcere
să le arunci
pe-astea, fără comentarii
și fără
lamentări, bine? Altfel nu facem
târgul!
-
Bine, oftez
eu. Lasă, m-am
gândit, să le
văd pe cele noi
în bucătărie, că mă
descurc eu pe urmă.
Ce știu ei,
bărbații? Doar să
comenteze și să
arunce!
Dragostea pentru
tinichele, cum le
zice omul meu,
am moștenit-o de
la mama. Era
imposibil să meargă
pe undeva, chiar și în
concediu, fără să
cumpere vreun bol, vreo cratiță, castronele de
plastic colorate, farfurii, pahare,
mă rog, tot
ceea ce înseamnă
veselă.
Așa se
face că, proaspăt mutată în apartament nou,
m-am procopsit cu tot
felul de oale de gătit și ustensile de
bucătărie cărora, la
început, nu le știam
tot rostul. Aveam
să le descopăr
mai târziu, pe
rând, așa cum îi stă bine
unei tinere gospodine.
Ajunși acasă
cu noile oale, tigăi,
cratițe, chiar și cu un
set de căni,
roșii ca focul,
cu Love inscripționat
pe o inimioară albă, a
început marea târguială.
-
Nu,
pe asta o
mai păstrez!
-
Să nu
îndrăznești ...
-
Dacă pui
mâna pe ea ...
Mă rog, până la
urmă am avut
câștig de cauză.
Era prea obosit ca
să mă mai
înfrunte.
În bucătăria
proprie, fiecare femeie
are ritualul ei. Unele feluri
de mâncare se cer preparate,
musai, în anumite
vase și numai
în ele.
Nici eu
nu fac excepție.
Printre vasele
primite de la mama,
se număra și un
castron din plastic alb,
cam de vreo
patru litri, care
s-a dovedit a
fi mâna mea
dreaptă. Dacă mergeam
la un grătar pe munte, castronul
meu era nelipsit.
Toate bucățile de
friptură se îngrămădeau
întâi în el,
abia apoi luau
drumul farfuriilor. Odată
golit, era rândul
salatelor să poposească în
el, așteptând, cuminți,
dressing-ul de rigoare.
Acasă, găzduia solemn legumele
în procesul lor
de pregătire pentru
ciorbă, în el spălam bucățelele
pentru tocăniță, amestecam
carnea pentru sarmale,
perișoare, chiftele, iar cea mai
bună salată orientală
se prepara tot între
pereții lui, ca
într-o încăpere fermecată,
care îi dăruia
proprietăți magice și
gusturi divine. Cu
timpul, albul inițial
se cam apropia
de culoarea untului
topit, iar marginile
căpătaseră zgârieturi nobile,
întocmai ca ridurile
distinse ale unei
doamne trecute de
prima tinerețe.
Vară-mea, Mimi,
râdea ori de câte ori
dădea cu ochii
de el:
-
Încă
îl mai ai? Nicio
mâncare
fără mine, castronul -
minune!
Da, și?
Nicio problemă, își făcea
treaba în continuare,
niciodată nu m-a
dezamăgit. Și chiar
nu mă deranja
ideea că celelalte
castroane îmbătrâniseră pe
raft, indiferente de
acum la întreaga tevatură
pe care o
dezlănțuiam eu în
bucătărie.
La vreo câteva
zile după operațiunea
încununată de succes
de înlocuire a
veselei mele antice și de
demult, m-a apucat
așa un chef de
chifteluțe pufoase, încât
m-am și apucat
de treabă. Caută,
Cami, castronul legendar
și ia-l de
unde nu-i! Am
intrat în panică!
-
Dragă, ai văzut
castronul ăla alb?
-
Care, ăla
urât și zgâriat?
Nu, nu l-am
văzut!
-
Ăla era
de la mama,
în caz că ai uitat!
Și trebuie să
fie pe aici
pe undeva, că
n-a venit nimeni
de-afară, special să-l
fure!
Am răscolit
toată casa, dar
fără rezultat. Cu
sufletul fărâmițat de
tristețe, am apelat la
următorul castron de pe raft,
ca să-mi duc
la bun sfârșit
misiunea. Și, deși le-am prăjit în tigaia cea nouă, de
supărare, nici nu
am mai mâncat
chifteluțe. A avut
grijă omul meu
de ele, să nu se strice!
Două
zile
m-am frământat: unde,
Doamne, l-am pus?
Ce-am făcut cu
el? Și, tot
căutând și căutând, am
observat un lucru curios:
dispăruseră și vreo
două crăticioare din
cele vechi, pe
care le salvasem
inițial de la
coșul de gunoi.
Și-atunci mi s-a aprins
beculețul: omul meu,
ardelean sadea, care
tace și face, m-a
lăsat să-mi fac
damblaua și apoi,
încet, pe furiș,
a aruncat ceea
ce a considerat
el că nu
mai trebuie păstrat.
Printre ele, castronul
meu de suflet.
Castronul de la
mama!
Pus în
fața crudului adevăr,
a recunoscut crima!
Un magazin
întreg nu răscumpără
asemenea faptă!
-
Și,
totuși, ce avea
așa special castronul
ăla? Că majoritatea
vaselor pe care
le-am aruncat erau
de la soacră-mea și
nu ai făcut
atâta caz.
-
Ți-au plăcut
chifteluțele? l-am întrebat
eu, aruncând fulgere
din ochi.
-
Mai întrebi?
Știi că sunt
topit după ele.
-
Ei, bine,
în castronul ăla
am învățat eu
să le prepar.
Mai ții minte,
abia după ce
ne-am căsătorit, am început eu
să iau aminte
la sfaturile mamei
în privința gătitului. Și, într-o seară,
am rugat-o să-mi
facă chiftele. Pune
mâna și fă,
că e timpul să
înveți! Uite, eu
o să stau
cuminte pe scaun și o
să-ți spun cum să
faci. Așa se
învață! a decretat
ea.
Zis și
făcut. Pune carnea,
pune usturoiul, presară
un praf de piper,
sparge și vreo
două ouă, călește
ceapa și amestecă-le
bine. Mă amețise
de cap. Și,
cum eram și
supărată că mă
pusese la treabă, făceam
totul încrâncenată, de
parcă bietele ingrediente
erau vinovate de
ceva.
-
Ce
ușor îți este
să stai deoparte
și să dai ordine, nu-i
așa? Ia treci
și fă-le tu! boscorodeam
eu.
-
Aoleu, Cami,
am uitat orezul!
Spală-te pe mâini
și treci să
pregătești orezul.
-
Nici atâta
lucru nu poți
să faci? Până mă spăl
eu, trece timpul,
ia pregătește-l tu
și nu mai
comenta! m-am burzuluit, de-a
dreptul furioasă.
-
Vezi, tu,
fata mamii, ca să stai pe
margine și să
dai ordine, cum
spui tu, trebuie
să ai cunoștințe
solide. Ia, spune-mi
tu, unde ai
mai văzut chiftele
cu orez???
Una peste alta,
povestea mea are și o
morală: pentru mâncare
bună, pregătită cu
dragoste și grijă
pentru sănătatea celor
dragi, avem nevoie
de tot felul
de accesorii care
să ne ajute
în procesul de fabricație. Moderne
sau nu, toate
sunt utile. Doar
că, cea mai
bună mâncare, cea
mai gustoasă, cea
mai sănătoasă și
mai drăgăstoasă, se
face doar cu
ustensilele care au și o
poveste emoționantă de
spus.
Articol scris pentru
Spring SuperBlog 2020.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu